De courtage van de makelaar

ALex

De courtage van de makelaar

21/09/2017 in Artikelen

De courtage van de makelaar

De huizenmarkt is nèt een normale economie; als er weinig vraag is, staan woningen waarschijnlijk lange tijd te koop. Is er veel vraag dan zal een korte verkooptijd van toepassing zijn. De werkzaamheden van de makelaar liggen per woning redelijk vast, of een woning nu lang of kort te koop staat. Het gemiddelde aantal bezichtigingen per woning lijkt momenteel zelfs op te lopen. Met andere woorden: een makelaar moet tegenwoordig meer tijd steken in bezichtigingen omdat er simpelweg meerdere geïnteresseerden zijn.

Het verdienmodel van de makelaar wordt bepaald door de courtage die hij in rekening brengt bij zijn opdrachtgevers. Dit is vaak een percentage van de verkoopprijs.

Wat is een “normale” courtage? Eigenlijk is het vreemd om op voorhand te zeggen welk bedrag je gaat verdienen. Zo moet een makelaar dus zeer scherp de marktwaarde kunnen bepalen. Zit hij te hoog dan wordt de woning niet verkocht, zit hij te laag dan dient hij niet optimaal het belang van de verkoper. Als hij te laag zit kan er echter ook meer interesse voor een woning ontstaan en kan hij ervoor kiezen om iedereen te laten bieden. Verschillende strategieën om er voor de verkoper uit te halen wat er in zit. Gangbare tarieven liggen overigens tussen de 1,5% en 2%. (Let op, allemaal inclusief btw.)

Het klinkt heel aantrekkelijk om alleen maar te kijken naar de hoogte van de courtage. Weet wel dat dit het bedrag is dat de makelaar moet motiveren om voor u het meest optimale resultaat te bereiken. De courtage wordt betaald voor de gehele dienstverlening. Inclusief het proces achter de schermen bij de makelaar. Kiest u voor een do-it- yourself concept of de goedkoopste makelaar, dan moet u zelf scherp zijn. Zeker bij de onderhandelingen zal een “goedkope” makelaar sneller geneigd zijn om akkoord te gaan omdat hij hiermee geen tijd meer in de zaak hoeft te steken. Het verschil tussen €10.000,- en € 20.000,- extra opbrengst maakt het voor u de moeite waard om een makelaar te nemen die tot aan de notaris scherp voor u blijft.

Waar betaalt u voor? Opstartkosten, courtage, no cure no pay; het zijn termen waar u normaliter niet mee te maken krijgt. Vraag om een duidelijke uitleg en eventueel specificering van de kosten. Een aanmelding op Funda inclusief al het beeldmateriaal kost een makelaar al gauw € 500,- tot soms wel € 1000,-.

Zo! U heeft nu het gesprek gehad met misschien wel 2 of 3 makelaars. Bij welke had u het beste gevoel? Zorg dat u een klik heeft met uw makelaar. Hij of zij gaat ervoor zorgen dat uw woning tegen de beste voorwaarden wordt verkocht. Kijk ook naar hoe anderen deze makelaar zien. Verkoopt hij/zij ook nieuwbouw woningen en /of woningen van de woningcorporatie, dan hebben professionele organisaties ook vertrouwen in zijn/haar werkwijze.

Met deze kennis kunt u nu een weloverwogen afweging maken. En inderdaad… deel je de courtage door het aantal gewerkte uren dan komt daar een mooi modaal salaris uit. Maar makelaar wordt je niet voor het geld. Het is een roeping!

Over alex makelaars
Midden in de crisis van 2012 ben ik mijn kantoor gestart en inmiddels is ons kantoor door succes gegroeid. Wij zijn een makelaarskantoor voor particulieren en bedrijven binnen de gemeente Kampen en Zwolle. Wij zijn gedreven en oefenen ons vak uit met veel plezier en enthousiasme. Elke opdrachtgever wordt met dezelfde mentaliteit benaderd en behandeld. Dat wil zeggen: open, eerlijk en resultaatgericht. Onze gemiddelde klantwaardering is een 8,8 en daar zijn we trots op!