3 aug. 2017

Proost bij De Stomme van Campen

'Ik kan in de horeca mijn creativiteit kwijt'

Vijf uur geweest? Fotograaf Maickel Geurts en redacteur Jeroen Kuiper houden wel van een borrel, en gaan na werktijd op bezoek bij gelijkgestemde ondernemers.   

Wat is er nou lekkerder dan  je eigen gemaakte bier? En dus proosten we met Kamper Proef Blond in De Stomme van Campen met David Lemstra (41). Al veertien jaar lang zwaait hij de scepter in het proeflokaal aan de Oudestraat. Sinds vorig zijn daar restaurant Hendrick en Brouwerij De Wereld bijgekomen. De brouwerij stamt al uit de vijftiende eeuw, maar ging in 1916 ter ziele. Honderd jaar later heeft Lemstra De Wereld nieuw leven ingeblazen. "Kamper Proef is de naam die vroeger werd gebruikt, daar heb ik Blond aan toegevoegd", zegt David. "Het is een bier met zeven procent alcohol, gebrouwen met acaciahoning en extra gehopt."

Een goed biertje past volgens hem bij de stemming waarin je je bevindt. "Na het sporten is een licht biertje vaak lekker, terwijl je op een zondagmiddag in de winter juist behoefte kunt hebben aan zwaar bier", vertelt David, die ook lid is van de Alliantie van Biertapperijen. 

Zeebonk
Speciaal voor de Hanzedagen, die afgelopen maand in Kampen plaatsvonden, lanceerde David het Prinsessenbier. "Juist een bier voor de zeebonk van eind negentiende eeuw, met overzeese ingrediënten als koriander en zoethout." Tegelijkertijd met de brouwerij is David begonnen met restaurant Hendrick, een vernoeming naar de beroemde Kamper schilder Hendrick Avercamp. Hij had als bijnaam 'De Stomme van Campen', wat weer de naam is voor het gelijknamige proeflokaal.

Buiten de gebaande paden
Hendrick heeft de huiskamersfeer van De Stomme, maar is iets moderner qua inrichting. "We werken er met veel lokale en regionale ingrediënten", legt David uit. Op de kaart staan tien gerechten vis, vlees en vegetarisch. De porties zijn dusdanig, dat mensen worden aangemoedigd om te proeven. "Buiten de gebaande paden gaan", noemt hij het. Daarnaast biedt Henrick een viergangen menu aan, met daarbij eventueel een passend wijn- of bierarrangement. Daarom ook is er een wijnsommelier in dienst en volgt David zelf de opleiding tot biersommelier: alles om kwaliteit te kunnen bieden. 

Architectuur
Bier speelt een centrale rol in het (zakelijke) leven van David, wiens wortels in de architectuur liggen. Vanuit die hoedanigheid kwam hij in 2004 in het pand aan de Oudestraat, waar op de begane grond ruimte was voor een horecazaak. Samen met twee compagnons begon David daarop De Stomme van Campen. "Na drie jaar zou ik de aandelen over doen en verder kijken, maar ik ben nooit meer weggegaan", stelt David, die sinds 1 januari 2008 de enige eigenaar is. De architectuur heeft hij vaarwel gezegd. "Ik kan in de horeca mijn creativiteit kwijt, dat vind ik belangrijk. "

De Stomme van Campen staat bekend om haar unieke speciaalbieren. Inmiddels zijn er achttien verschillende soorten tapbieren en circa honderd speciale flesbieren te verkrijgen. Het unieke concept werpt zijn vruchten af, De Stomme is al jarenlang een vertrouwd gezicht in de top van de Misset Café Top 100. "Na al die jaren weten mensen ons goed te vinden. 'We gaan een avondje Stomme doen' is een begrip geworden. Daar doe je het voor."